Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

Έχω να βγω.... (ζήτημα ανά-εκ-συγχρονισμού / ημιπολιτικόν)

Στον Σταμ (τέως και Hamarn Papeerte).... λαογραφικόν παράθεμα εκ συζητήσεώς μας μετά ποτού.


-Έχω να βγω δυό μέρες...

-Πιπίνιζα, κανονικά πρέπει να βγαίνεις δυό φορές τη μέρα. Αν δεν μπορείς να βγεις, να βάλεις λίγο σαπούνι .... ξέρεις. Και μην πίνεις τόσα τσάγια. Πρωί-πρωί πίνεις τσάι και θέλεις μετά να βγεις; Πιές λίγο καφέ...

-Φωτείνιζά μου, ο καφές... δεν τον μπορώ πρωί-πρωί.

-Ε, γι αυτό σφίγγεσαι.....


........

Δεν πρόκειται για συζήτηση που αφορά [σ]τα Starbugs. Η ανωτέρω διαπραγματευομένη έξοδος εγγίζει αρχιτεκτονικόν ζήτημα: Οι παλαιές κατοικίες, οι προ του '50 (1950), των λαΐκών συνοικιών, φερ' ειπείν της Καλλιπόλεως ή του Αγίου Νείλου και του Χατζηκυριακείου,  (απ' τις καλούτσικες εν συγκρίσει με την επίζηλον Καστέλλαν του Πειραιά) - φαντάσου τις άλλες - είχαν τον "απόπατο" στην αυλή.

Απόπατος εκ του "αποπατώ", δηλαδή "αποφεύγω να πατήσω" .... για να μην λερωθώ - παρεμφερές το: "όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί":  Η  τουαλέττα (WC) .... εξωτερικώς του συστήματος των δωματίων της κυρίας οικίας.

Σπεύδω να παρέκβω και εις άλλην  μίαν διευκρίνισιν: Στα θηλυκά ονόματα το πρόσφυγμα "-ιζα" αποτελεί ανάμνησιν αρβανίτικης διαλέκτου: Πιπίνα (υποκοριστικό του Δέσποινα)-Πιπίνιζα, Φωτεινή-Φωτείνιζα, Ελένη-Ελένιζα, άπερ σημαίνουν Δεσποινούλα μου, Φωτεινούλα μου, Ελενίτσα μου ... και αυτό το τελευταίον "ίτσα" είναι τσιτακισμός του "ίζα" με κατάβασιν του τόνου.

"Έχω να βγω δυο μέρες" δεν είναι έκφρασις απογνώσεως  αμοίρου κλάμπινγκ. Ομολογεί δυσαρέσκειαν σωματικήν: δυο μέρες αποτυχίας στον (του '50 ... και πριν) απόπατον.


5 σχόλια:

δύτης των νιπτήρων είπε...

Το "-ίτσα", νομίζω, είναι όχι τσιτακισμός κλπ αλλά η σλάβικη εκδοχή του -ιζα/-ούλα.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Δύτα, σου απονέμω το βραβείον της γρηγοροτέρας ανταποκρίσεως. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Επί της ουσίας δεν έχω κάτι να πω. Αν το λες μετά βεβαιότητος, παραχωρώ την δική μου...

Stam είπε...

Σε περίπτωση που κάποιος γεμάτος θυμό κραυγάζει σε κάποιον άλλο:-Βγες έξω, προφανώς ταυτόχρονα του λέει και "άντε χέσου".

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

@ stam

Ορθόν (το τμήμα αυτό του εντέρου) !!!!

Tamistas είπε...

Χαίρετε. Σας παρακολουθούσα ως τώρα σιωπηλός.

Αλλού δεν έλεγαν έξω γενικά και αόριστα, αλλά έλεγαν να βγω στον πίσω. Δηλαδή η πίσω πλευρά της αυλής διέθετε τον απο-χώρο.

Εμείς που μεγαλώσαμε με τουαλέτα στο σπίτι μας και με γονείς που μεγάλωσαν χωρίς τουαλέτα στο σπίτι τους, μάθαμε να λέμε το ουδέτερο στο μέρος.

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)