Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

Περί "νανά" και "άγια"

ως γνωστόν κλικ στην εικόνα και μεγαλώνει....


...έτσι βιαστικά, σαν πρώτη νύξη ιδού μια φωτογραφία από το ΜΕΓΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΝ του Χρυσάνθου (εκδ. 1832, αναστατική έκδοση εκδόσεις ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ - κυκλοφορεί). Προαναγγέλεται έτσι ένα θέμα περί των λέξεων "νανά" και "άγια" που χόρεψαν στο Γοτθικόν του Πετεφρή.

Πρόκειται για απηχήματα εκκλησιαστικών ήχων, δηλαδή για μικρές μελωδικές γραμμές οι οποίες με αμεσότητα μας δίνουν την ιδέα του μέλους (της μελωδικής γραμμής) που θα ακολουθήσει, σαν μια μικρή, επαρκής όμως προεισαγωγή, ή και σαν πρόσταγμα, σαν καθοδήγηση, που δείχνει τον δρόμο στον τραγουδιστή.

Περισσότερα σε επόμενο ποστ, να διαβάσω προσεκτικά πολύ το Γοτθικόν.

Νά σαι καλά Πετεφρή, μου άνοιξες την όρεξη για νέον "διδακτορικόν".


....και πρόσεξε: δεν είναι "ανα τε", είναι "ανανές", (και αμέσως μετά "ανεανές") δεν ξέρω αν διαβάζεις χειρόγραφο, ή μεταφορά του κειμένου στο έντυπο, πάντως δες και τον τροχό της φωτογραφίας που έχω παραθέσει. Τα απηχήματα είναι: Ανανές (Α' ήχος), Νεανές (Β' Ήχος), Νανά (Γ' ήχος) Άγια (Δ' ήχος) κλπ. ... δηλαδή αυτό που μοιάζει με u αλλά και αυτό που μοιάζει με καλλιγραφικό τ είναι αμφότερα παλαιογραφικές γραφές του Ν.

1 σχόλιο:

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

"Καλώς ο Μπερεκέτης!"(Παραφθορά του επαίνου που απηύθηνε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος στον πολίτη που ανακάλυψε μιά πύλη ανοιχτή στην Πόλη, το 1261)
Φίλτατε, δυστυχώς δεν το είδα από χειρόγραφο. Από την εργώδη αναστατική έκδοση που έκαμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην όχι πλέον έγκριτη, αλλά συμπαθέστατη MPG είναι. Ο,τι πείς. Ο,τι αποφασίσεις. Το παρέθεσα, επειδή αυτός ο νυγμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εκκλησιαστικός ήχος! είναι κοσμικός, κοσμικότατος. Μιά τελετή παγανή, που βέβαια πήρε την βάφτισή της ως ιεροπρεπές αυτούργιον. Ετζι τηνε πάτησα και με την αρχιτεκτονική. Πίστευα ότι το Βυζάντιο είναι όλο εκκλησίαις και τρούλλους αλλά μέσα από έρευνες σε έγγραφα και επιτοπίως, είδα ότι η θεωρούμενη "εκκλησιαστική αρχιτεκτονική" σπανίως νεούργησε, και συνήθως ξεπατικώνει την τρέχουσα των καιρών αρχιτεκτονική.
Περιμένω, ακριβέ μου.

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)