Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2007


....επειδή μάλλον θα κάνω αρκετό καιρό να ξαναγράψω, γράφω αυτό, ώστε το προηγούμενό μου ποστ να μην είναι το πιο πρόσφατο......


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα εικονιζομενα ειναι αμμοθινες; μεταφυτευονται;

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Αγαπητή Όλια,
δεν γνωρίζω το επιστημονικό όνομα, τα γνωρίζω ως "κρινάκια της άμμου" - το "αμμοθίνες" που σημαίνει αμμόλοφοι, ίσως καταχρηστικά να αναφέρεται κια ως όνομα αυτών των κρινακιών .
Τα κρινάκια αυτά, όταν ξεσποριάσουν (μαραίνονται τα πέταλά τους και .... δεν τα πήγαινα καλά με τη φυτολογία), μέσα από ένα ασκό που σιγά- σιγά ανοίγει, πέφτουν καταγής κάτι μαύρα σποράκια. Πιθανώς να πολλαπλασιάζονται κατ' αυτόν τον τρόπο, όποιος όμως έχει δοκιμάσει να σπείρει σποράκια δεν έχει δει αποτέλεσμα, βλέπεις παίζει ρόλο σίγουρα και η απόσταση από τη θάλασσα - δεν έχω δει κρινάκι σε απόσταση μακρύτερη από τα 50 μέτρα.
Συνήθως, όποιος θέλει να φυτέψει τέτοιο κρινάκι στον κήπο του ή σε γλάστρα, σκάβει βαθειά πλάι σε ένα κρινάκι και βρίσκει βολβούς που μοιάζουν με μικρά κρεμμυδάκια. Παίρνει τους βολβούς και τους φυτεύει σε θαλασσινή άμμο, που έχει μεταφέρει στον κήπο του ή σε κάποια μεγάλη γλάστρα, γιατί ο βολβός χρειάζεται να είναι σε μεγάλο βάθος, πάνω από 70 πόντους.
Μπορεί βέβαια κάποιος να πάρει το κρινάκι ατόφιο και να το μεταφυτέψει, δεν ξέρω όμως αν θα συμφωνεί και το κρινάκι, αφού εκεί του άρεσε εκεί βγήκε. Οι γόνοι του όμως, όπως και τα παιδάκια των μεταναστών θα γνωρίσουν την νέα γη σαν πατρίδα.

Ανώνυμος είπε...

Γράφω αυτό το σχόλιο με τη σιγουριά ότι για κάποιο χρονικό διάστημα (έστω και μικρό, δεν είμαι δα και τόσο φιλόδοξος) θα είναι το πιο πρόσφατο σχόλιο σε μια καταχώρηση που κύριος σκοπό της είναι λόγω του πρόσφατου της ανάρτησης της να καθιστά την αμέσως προηγούμενή της χρονικά, όχι πια πρόσφατη. Κι όλα αυτά επειδή σε καταχωρήσεις και σχόλια ισχύει το αξίωμα της καλής διάταξης.

Xilaren είπε...

τώρα νιώθω άσχημα για το παραπάνω σχόλιο αλλά ήθελα να πω :(

να'σαι καλά

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)