Παρασκευή, Απριλίου 27, 2007

ΑΥΓΑ......ΜΕΛΑΤΑ

Κάποιοι που ήθελαν να τύχουν μεριδίου της αίγλης του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη, των συγγραφέων εν γένει, γράφανε τα σχολιάκια τους στις ώες (στα περιθώρια των χειρογράφων). Δεν ξέρετε τι κουφάλες είναι.
Να μην σέβεστε το περιθώριο. Να μην αγαπάτε το περιθώριο. Τουλάχιστον να μην το σέβεστε και να μην το αγαπάτε περισσότερο από το κυρίως κείμενο της σελίδας. Σας διαβεβαιώ δεν έχει περισσότερα ηθικά προσόντα. Ούτε περισσότερα να πει (γνωστικώς και αισθητικώς).
Οι λάτρεις του περιθωρίου, όπως άλλωστε και οι λάτρεις των κυρίως κειμένων των σελίδων, είναι δύο ειδών. Δυνάμει. Αναγνώσται και συγγραφείς. Ας αναλογιστούμε όμως – για να μην τρώμε την ώρα μας - ότι αυτοί που κατέθεταν τα γραμματάκια τους στις ώες των σελίδων, όταν αυτά ήταν ακόμα χειρόγραφα, ήταν απλώς γραφείς. Και απλώς η τυπογραφία ευνόησε κάποιους από αυτούς τους γραφείς να εκδίδονται παριστάνοντας τους συγγραφείς. Ανώνυμοι. Τάχα μου ταπεινοί. («για να προσφέρουμε στην κατανόηση του νοήματος το γράφουμε αυτό που γράφουμε»). Πρώτα, έλκουν τον οίκτο σας και κατόπιν… τον θαυμασμό σας. Οι άνθρωποι αγαπούν τους μετριόφρονες. Διότι οι μετριόφρονες στην αρχή προσποιούνται τους εραστές της ανωνυμίας. Κατόπιν τους κάπως επωνύμους του περιθωρίου. Κατόπιν τους αδίκως περιθωριοποιημένους. Ύστερα τους διασήμως γνωστούς περιθωριακούς, ωστόσο εντίμως ακαταξίωτους. Επόμενο βήμα είναι το να γίνουν καταξιωμένοι έντιμοι περιθωριακοί. Και εδώ παρουσιάζεται η δυνατότης του μεγάλου άλματος. Να εκλάμψει το σχόλιον. Και να περιθωριοποιηθεί το κυρίως κείμενο. Αν δεν τα καταφέρουν θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Τον δρόμο που οδηγεί στην ανωνυμία. Θα γίνουν ξανά όπως όλοι οι άλλοι. Ανωνυμία ίσον –περίπου- ανυπαρξία. Αλλά αυτό το «περίπου» μας έχει φάει. Διότι αν το «περίπου» ήταν «εντελώς» θα υπήρχε ένα κίνητρο για ρίσκο. Για το «όλα για όλα». Όλοι αυτοί οι μετριόφρονες δεν είναι μόνοι τους. Είναι παρέα μεγάλη. Μετριόφρονες – μέτριοι- αλληλοϋποστηριζόμενοι. Πολύ κοντά στο «όλοι». Πολύ κοντά στο εμπεδωμένο «βάστα με να σε βαστώ». Ασεβείς. Δεν σέβονται την μέθοδο. Σέβονται μόνο την μέθοδό τους. Και όλοι μαζί φτάνουν σε αυτό που αποκαλούν και προτιμούν να λέν αποκαλείται «προσκήνιο», για να μην ακουστεί ως «προσκύνημα». Αποκαλείται άλλωστε. Δεν είναι αυτοί οι μόνοι που έτσι το αποκαλούν. Δεν φταίνε. Αποκαλείται.
Μην το πολυλογούμε.
Έτοιμοι είναι όλοι και ήδη προσκυνημένοι. Τάξε και θα δεις. Ξέρεις τι κουφάλες είμαστε;


Υ.Γ. Επειδή, εύκολα γίνονται περεξηγήσεις: Δεν αναφέρομαι στα σχόλια και τους σχολιαστές των μπλόγκς μας. Αναφέρομαι στα σχόλια που υποδύονται τις αυτοτελείς δημιουργίες.
Και συμπληρώνω εκ των υστέρων και αφού ήδη έχουν γραφτεί 6 comments. Το κείμενο θα γίνει πιο διαφωτιστικό, αν ξεπερνώντας την αναφορά στους συγγραφείς και τους σχολιαστές, επικεντρωθούμε σε αυτό που αυτοονομάζεται περιθώριο και .... καμαρώνει.

10 σχόλια:

thas είπε...

Σχόλιο που υποδύεται τον εαυτό του: παρένθεση μπράβο, μπράβο, μπράβο παρένθεση x3 αγκύλη x3.

Ανώνυμος είπε...

Οπα! Δεν κατάλαβα τι λες αν και έχω την υποψία ότι θα όφειλα. Για πες κι άλλα να μπω στο νόημα...

Ανώνυμος είπε...

Ως φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό, αυτή είναι η φύση του γραφιά.Από γεννησιμιού του ολίγον ματαιόδοξος με μια ανάλαφρη ροπή προς το φλογερό σχόλιο, εντέλει πυροτέχνημα.Πολύ καλό κείμενο!

Rodia είπε...

εχμ.. ευτυχώς που το έσωσες με το Υ.Γ. :-)
..αλλιώς, πώς θα σχολίαζα ότι συμφωνώ..?..

Ανώνυμος είπε...

εάν κατάλαβα τί θέλετε να πείτε, συμφωνώ,
αλλά αναρωτιέμαι συνάμα, τί προσδιορίζει τελικά τη διάκριση μεταξύ σχολίου και κυρίως κειμένου.
Να εξηγηθώ: το κυρίως κείμενο, δεν είναι κι αυτό ένα σχόλιο. Αναμφισβήτητα, πιο μεθοδικό, οργανωμένο, εύτακτο, καθώς υπακούει και σε άλλους κανόνες. Ωστόσο, υπό μία έννοια, κάτι σχολιάζει κι αυτό, νομίζω.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ωραίον του Thas!
Σιμαίθα, στον ομώνυμο ρόλο δες μέτρο 437 και εξής. Θα έπρεπε να τα ξέρεις αυτά. Το πόσο οι άνθρωποι αγαπιούνται,έτσι γενικώς.... (εξαιρείσαι βέβαίως).
Loan me a dime, δεν μπορώ να διαφωνήσω, αλλά ας μην είμαι και απόλυτος (τώρα που μεσημέριασε). Όλοι έχουν μια πιθανότητα να φωτιστούν και ν' αλλάξουν.
Ροδιά, ευτυχώς .... με πρόλαβα.

Ανώνυμε, έτσι αν το δούμε - που είναι επίσης μια προσέγγιση - πιστεύω ότι απλώς θα πρέπει να μιλήσουμε για δύο κλάδους σχολιαστών, τους ταλαντούχους (άρα και γενναιόδωρους)και τους ατάλαντους (άρα και στενόκαρδους).

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Το να κρύβεσαι στην ούγια των κειμένων, δίχως ανοιχτή καρδιά είν' οιωνός κακός το δίχως άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Να κάτι που γράφτηκε στο περιθώριο και μας ταλαιπώρησε για 300 χρόνια περίπου: x^n + y^n = z^n.

Ανώνυμος είπε...

Τα πλαίσιο κρατούν το κείμενο ασφαλές, μην το πάρει ο αέρας, και τα περιθώριο τον χώρο να έχουν να ανασάνουν για λίγο.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Μα δεν τα βάζουμε με τα σχόλια. Τα βάζουμε με τους καυχησιάρηδες του περιθωρίου.

οι παχουλές αναρτήσεις (όσο τις διαβάζετε τόσο παχαίνουν)